wtorek, 22 lutego 2011

Placki i pasztet z fasoli, kaszy jaglanej i jabłka

200 g białej fasoli - namoczyć na noc i ugotować do miękkości
1 szkl kaszy jaglanej - ugotować w 2 szkl wody
1 jabłko
3 cebule
1 słoik koncentratu pomidorowego
kawałek ugotowanej marchewki, selera i pietruszki (została mi nadwyżka warzyw ugotowanych dla Oleńki)
trochę siemienia lnianego
1/4 szkl oleju
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kminku
bazylia
czosnek
lubczyk
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
trochę wody
6-8 łyżek płatków owsianych (zależy od konsystencji całej masy)

Wszystko blendujemy, nagrzewamy piekarnik, blachy wykładamy papierem do pieczenia a keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na papierze formujemy placuszki (mi wyszły 24 placuszki, każdy z 2 łyżek masy), resztę wrzucamy do keksówki. Wszystko posypujemy z góry sezamem.

Pieczemy w temperaturze 180 st ok 30-35 minut.

Placki podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym i surówką, pasztet jemy z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz