piątek, 6 maja 2011

Zapikanka ziemniaczano-camembertowo-szpinakowa

Chodziła za mną od jakiegos czasu taka zapiekanka...

Składniki:
22 ziemniaki średniej wielkości
paczka mrożonego szpinaku
3 sery Camembert
duży kubek śmietany
jajko
przyprawa kebab-gyros
czosnek

Obieramy ziemniaki i w tym czasie wstawiamy na gaz garnuszek z mrożonym szpinakmiem i z odrobiną wody. Szpinak musi sie rozmrozić. Obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki ostygną kroimy je w plastry lub małe kawałki. Bierzemy blachę, taka dużą do ciasta, wylewamy na nią troszeczkę oleju i wykładamy na nią połowę ziemniaków. Posypujemy je przyprawą kebab-gyros.
Na to wykładamy szpinak i posypujemy czosnkiem.
Kroimy sery Camembert w grube plastry i układamy na szpinaku (ja zużylam na to 2,5 serka).
Na ser kładziemy drugą połowę ziemniaków, którą znów posypujemy przyprawą kebab-gyros.
Gdzieniegdzie na ziemniaki kładziemy jeszcze połowę sera pokrojonego w małe, cienkie kawałeczki.
Śmietanę mieszamy z rozbełtanym jajkiem. Wylewamy na górę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na pół godziny.

1 komentarz: