Dziś przepis na mało słodkie muffinki z marchewką i mąka żytnia razową :)
Składniki suche:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki żytniej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 garście zblendowanych rodzynek
składniki mokre
1 jajko
1 szkl mleka
1/3 szkl oleju
2 marchewki starte na tarce lub zblendowane w blenderze (niezbyt dobrze, tak, żeby zostały kawałki)
Niedbale pomieszac składniki mokre z suchymi (wlewając mokre do suchych), nałożyc łyzka do foremek i piec ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mi wyszło 18 niezbyt dużych babeczek.
Można dodać oczywiście wiecej cukru lub w ogóle go pominąć ;)
No to już wiem, co będę w tym tygodniu robił na deser dla siebie i rodziny. Córka uwielbia muffinki, a te chociaż są w zdrowym wydaniu.
OdpowiedzUsuń