piątek, 15 kwietnia 2011

Delikatne pulpeciki z indyka i warzyw w sosie koperkowym

Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- paczka mrożonych warzyw
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- bułka tarta (tyle, by zagęścić masę, można zamiast bułki dodać więcej manny)
- 2 małe cebule lub jedna duża
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- mały kubek śmietany
- mąka pszenna
- pęczek koperku

Gotujemy do miękkości warzywa. W tym czasie w misce mieszamy mięso, jajka, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy je z wody (nie wylewamy jej), blendujemy razem z cebulą i dodajemy do masy.

Formujemy pulpeciki i wrzucamy do wody po gotowaniu warzyw. Gotujemy ok 25 minut. Dodajemy śmietanę z mąką by zagęścić sos (możemy też pulpety przed wrzuceniem do wody obtaczać w mące i wtedy sos "sam" się zagęści). Jeśli sosu wyjdzie za mało dodajemy gorącą wodę. Gdy sos się zagotuje dodajemy pokrojony koperek i gotujemy jeszcze ok 1 minuty.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Ja jednego dnia podałam z puree ziemniaczanym a drugiego z kaszą jaglaną.

2 komentarze: