sobota, 14 maja 2011

Grochówka


Grochówka w wykonaniu mojego męża ;)

- 500 g grochu łuskanego w połowkach
- 4 marchewki
- 1 por
- 1/4 selera
- kilka ziemniaków
- wędzona kość
- kawałek boczku
- 2 cebule
- sos sojowy
- sól, pieprz, majeranek, lubczyk

Groch należy namoczyć dzień wcześniej.

Następnego dnia przesmażamy w dużym garnku na odrobinie oleju cebulkę i pokrojony w kostkę boczek.
Następnie zalewamy wodą i wkładamy wędzoną kość. Gotujemy przez jakiś czas po czym dodajemy namoczony, odsączony groch i pokrojone warzywa - marchewkę, selera, pora. Ziemniaki możemy dodać chwilkę później. W międzyczasie wyjmujemy kość i obieramy ją z mięsa, które wrzucamy z powrotem do zupy. Gdy warzywa i groch zmiękną doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz